izvorul duanrii

Informatii privind izvoarele Dunarii


Aici se afla raul Berg, izvorul Dunarii, situat la o altitudine de 1078 m si la o distanta de 100 m de cumpana Dunare/ Rin, care se varsa la rândul lor în Marea Neagra/ Marea Nordului. Cursul Dunarii este de 2888 km, dintre care 647 km pe teritoriul german.


Cursul Dunarii


Verlauf01


Disputa referitoare la izvoarele Dunarii


Disputa de secole asupra izvoarelor Dunarii a început în anul 1544. Sebastian Münster, a carui poza se gaseste pe bancnota de 100 marci, a militat în 1538 pentru recunoasterea izvorului Dunarii la Castelul din Donaueschingen. Sase ani mai târziu, în 1544, Prof. Heinrich Loriti Clareanus i-a contrazis argumentele lui Sebastian Münster si a insistat ca râurile Birgach si Breg sa fie considerate izvoare ale Dunarii. Astfel a început disputa pentru recunoasterea izvoarelor Dunarii.

Fiecare "land" din apropiere se lupta pentru declararea izvorului Dunarii pe teritoriul sau. Principii Fürstenberg sustineau ca izvorul este la Castelul din Donaueschingen. Romanii spuneau ca ar fi descoperit izvorul Dunarii, dar lipsesc dovezile. În 1702, din însarcinarea împaratului Josef I, generalul Marsigli a pornit în cautarea izvorului Breg am Brücklerain la Furtwangen, considerând ca acesta este cel mai îndepartat izvor la Dunarii; astfel, el a întocmit 3 harti. Vicarius Breuninger, un bun svab de la manastirea St. Georgen, sustinea vehement în 1719 ca izvorul Dunarii nu este în Donaueschingen, ci în teritoriul Württemberg, la Harzwald, chiar la izvorul râului Brigach. Pe o harta a ducatului Württemberg din acea vreme, izvorul Brigach este trecut ca izvor natural al Dunarii.

Profesorul elvetian de matematica "Scheuchzer" sustine ca izvoarele naturale ale Dunarii ar fi, de fapt, în Elvetia, la Graubünden. La sfârsitul secolului XVIII s-a acceptat chiar si la Castelul din Donaueschingen ca izvorul Dunarii nu poate fi acolo. Atunci când cursul pârâului care se varsa dupa 300 m în Brigach a fost blocat, Dunarea si-a continuat cursul, dovedind ca izvorul sau nu este Donaubächle. Printru-un canal, în 1828 pârâul a ajuns sa se verse în 90 m în Brigach. În 1844 scria în Lexicon Universal al ducatului Baden: Dunarea, cel mai mare fluviu al Germaniei, izvoraste la Capela lui Martin, în apropiere de Furtwangen, sub forma unui pârâu ce se numeste Breg. Aproape toate fluviile mari ale lumii au mai multe izvoare, ce nu pot fi comparabile. Nilul izvoraste sub numele de Kagera, pârâul cel mai îndepartat de revarsare.

Izvorul Breg al Dunarii, la Capela lui Martin, în apropiere de Furtwangen, este izvorul cel mai îndepartat de revarsare. Vechea conventie a clasificarii izvoarelor tine cont de debitul si departarea fata de revarsare a izvorului. Pentru multe râuri s-au facut cercetari privind izvoarele, dupa cum afirma Dr. Ludwig Oehrlein.


© Copyright: www.kolmenhof.de / www.martinskapelle.de Alle Rechte vorbehalten. imprint | english  | deutsch